Selasa, 27 Disember 2011

.:Nafsu Muka Buku:.


Semoga ada pengajarannya.... Nak gak tengok Najwa wat cover untuk lagu ni.. hehehe... :) salam....


""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

.:Hukum Mengucapkan Ucapan Perayaan Agama Lain:.


Assalammualaikum...kat sini ada soal jawab pasal isu UCAP MERRY CHRISTMAS kepada non muslim yg telah dijawab oleh Ustaz Azhar. Yang ni jawapan2 yg telah dikumpulkan untuk dibuat satu status lengkap supaya semua dapat baca terus...semoga bermanfaat.

Soalan 1 : Ramai sangat ke Kristian kat Malaysia ni? setahu saya ada 9.1% je Kristian. tapi kenapa ramai yang sungguh2 tanya pasal Christmas ni? seolah2 Kristian yg ada kat Malaysia ni bukan 9.1%, tapi 91.0% pulak
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tu la...tak sibuk nak ucap yg Nabi saw suruh ucap...doa dan zikir byk lg yg tak reti..

Soalan 2 : Betul dok ni? ..Jangan Ucap Merry christmas!! ..Christmas adalah hari untuk orang kristian. Dan menurut kristian apabila anda mengucap "Merry Christmas" anda secara tidak sengaja mengaku Allah mempuyai anak..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) dah larang sokmo tp jenis melayu ni degil..

Soalan 3 : apa hukum kalau pergi ke rumah org yg buat jamuan sempena majlis perayaan krismas? 
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus cuma jgn buat amalan2 berkait agama mereka..

Soalan 4 : Apa hukum seseorang mengucapkan selamat hari krismas pada rakan2 yg menyambutnya? 2) Sekiranya, rakan2 (drpd sabah sarawak) membuat majlis sambutan krismas bersama sedikiit jamuan makan, boleh ke kita turut serta dlm jamuan tersebut?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) 1. ucap tahniah sahaja..jgn ucap merry atau selamat.. 2. bolih jika rakan kerja atau jiran sebelah..jgn ucap atau buat2 apa2 yg berkait dgn agama..sekadar hadir menjamah jamuan yg halal sahaja...

Soalan 5 : mengucapkan merry christmas kepada non muslim.. jatuh haram ke? ..org non muslim ni dah tau dah kita x leh ucapkan merry xmas.. so diaorg pun x ucapla selamat hari raya...jadi mana keharmonian kat situ? .. Nabi sendiri pun bile didatangi tetamu/raja non muslim.. baginda layan elok2..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) bolih ucap dgn lafaz ..tahniah sahaja..jgn ucapkan dgn lafaz salam.. kalau kafir tak mau ucap selamat hari raya tak jadi msalah dan bukan tanda tak harmoni kalau kafir tak ucap selamat hari raya... zaman Rasulullah saw masih hidup pun kafir2 tak ucap selamat hari raya.. harmoni bkn dgn saling ucap selamat hari raya.. harmoni ialah dgn ditegakkan hukum dan perintah agama dimana saja kita berada..

Soalan 6 : Perayaan2 etnik trbesar diMalaysia spt krismas, deepavali, raya cino dll....Setakat mnow umat Islam dpt merayaknnya?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus hadir ke rumah kafir pd hari2 raya mereka dgn tidak membuat amalan agama mereka atau ucapan agama mereka...

Soalan 7 : Ape hukum seseorang Islam menyambut perayaan orang agama lain mcm contoh Krismas or Tahun Baru Cina?
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tak bolih sambut..yg bolih ialah ziarah rumah jiran yg kafir pd hari raya mereka sahaja..

Soalan 8 : rumah terbuka sempena christmas..
-Ustaz Azhar Idrus ( Original ) sunat orang islam tidak berpakaian cantik pd hari2 raya kafir kerana menunjukkan tidak meraikan perayaan kafir yg batil..Kitab Bahrulmmazi.


""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Isnin, 26 Disember 2011

.:Ceq Blogger Utaqa:.

Assalamualaikum, berkat kesabaran dok berBW sambil nek kereta BMW wow BMW ok la straight to da point kat sini ANA nak kongsikan perihal diri ANA sebab nak masukkan nama ANA yang terkenal dimata sendiri di dalam list blogger utaqa. Yang di usahakan oleh cik GKSB

ANA asal dari negeri jelapang padi KEdaH Darul Peace.Pastu dok  SP er.. apa lagi ek nak kongsi yang je kot.. rasanya dah cukup syarat...

Suka tengok boboiboy hehe.. (perlu ka bagi taw)



 ""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Ahad, 25 Disember 2011

.:The Real JawaPop:.

Dewasa kini ramai anak muda telah mula terjebak dalam dunia Kpop dahulu di kenali sebagai aisPop yang boleh dibeli di kedai Kak Minah yang berherga 20 sen satu batang, sungguh sedap hingga mengakibatkan siapa  sahaja yang membelinya tidak akan cukup dengan satu batang sahaja mesti nak beli lagi tapi akan daya mak hanya bagi 50 sen saja wat belanja sekolah, terpaksa lah pau yang member punya. sangkiu member nanti ANA belanja lempeng.

Hari yang damai sambil melayan perasaan di muka buku, sampaikan buku pon dah nampak macam muka mark zulkeberg. ok ANA daha agak mengarut sikit..

Sebenarnya ANA nak kongsi satu video yang best pada abad ini. Tak Caya?? kalau tak caya tanya ANA la, mesti ANA jawab ye da best.

SnSg-pinter ngaji

Disebabkan dia nyanyi dalam bahasa jawa (rasanya la kan) ANA terpasksa ulang beberapa kali video klip ni, ulang pon tak pa tak jemu, apa yang cuba disampaikan pesantrenPop ni dia suh kita mengaji yakni baca al-Quran jangan main judi err.. yang len tu tak berapa nak clear.. Sahabat layang la ye..

notakecik::pesantren tu kat indonesia kalau kat malaysia maca ngaji pondok la.

""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Jumaat, 23 Disember 2011

.:Facebook VS Myspace:.

Wah.. giler r sekarang ni dah jadi perang media baru, penggunan mySpace tak puas hati ngan pengguna Facebook macam-macam la.. apa-apa hal pon layang la ni.. sedikit senyuman...

Ini peyokong kuat mYspace

Yang ni plak penyokong kuat Facebook

Yang peyokong Facebook boleh buat lagi baik kot hehehe...

""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

.:Cari Durian,Jumpa Mayat:.


SANDAKAN: Seorang wanita yang sedang mencari durian menemui mayat seorang lelaki dengan kesan cedera di kepalanya di Kampung Sandak Batu 10 dekat sini, hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sandakan, Superitendan Fadzil Mohd Ali, berkata wanita itu menemui mayat terbabit di tepi jalan kira-kira jam 5.30 pagi.

Katanya, identiti mayat itu belum diketahui berikutan tiada pengenalan diri ditemui.
Siasatan awal polis di tempat kejadian mendapati kesan cedera di kepala mayat itu dipercayai akibat dipukul.

Fadzil berkata, mayat lelaki berkenaan dihantar ke Hospital Duchess Of Kent Sandakan untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian itu agar menghubungi balai polis berhampiran untuk membantu siasatan. - BERNAMA

notakecik::Semoga Malaysia dalam Keadaan Aman

""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Sabtu, 17 Disember 2011

.:Pelajar Tajaan Petronas Berkahwin:.

Ada apa dengan melayu?? is nothing wah wah laser nye, entry kali ni ANA nak kongsi dengan sahabat semua mengenai satu kisah yang agak panaz. citer dia bermula macam ni.

Satu pagi yang dingin usai bermain badminton yang menyaksikkan ANA berjaya mengalahkan Hafiz Kamsah dengan straigh game 21-9,21-18 kita orang lepak kat kedai mamak 25 jam ntah macam na dia dapat ilham nak letak 25 jam tu pun ANA tak pasti. Menurut member ANA yang kaya ngan mitosnya dia kata 1 jam lagi dia dapat kat demensi lain hahaha macam-macam hal.

Tengah baik-baik sembang pastu member ANA buka citer pasal satu budak ni katanya dah berkahwin, bila ANA dah berkahwin tu kira ok la kan apa nak kisah sangat berkahwin kira normal la kan bila dah berkahwin ni, tapi ya ada tapinya yang tak normal tu dia kawen ngan laki dia tu laki kawen ngan laki konfom-konfom la tak normal kan.

Bila dah dengar macam tu apa lagi masing-masing buka bluetooth la nak dapat informasi ni haha. pastu ada la lagi kita orang bercerita sampai rasa dah tak da cerita lagi nak cerita.

Balik ja dari tempat kedai mamak tu ANA buka la dashboard em memang ada blogger ngah wat citer pasal benda ni.siap ada gambar lagi tu yang tak leh blah ni. Kat sini ANA lampirkan gambar budak tu kawen ngan mat saleh kat sana nu. Yang bestnya tu family dia wat report kata dia hilang kat sana memang la betul hilang hilang dalam dunia ..... hilang dalam identiti sebagai seorang muslim.


Siap pakai baju melayu lagi tu, pada pendapat sahabat semua apa kes ni ada lagi 2,3 keping gambar tapi tak sesuai la nak upload kat blog ANA yang suci ni..Apa yang nak dibanggakan dengan Melayu itula yang ANA katakan pada mula tadi, apa yang nak dibanggakan dengan melayu jika hilang islam dari dirinya tidak ubah seperti mat saleh yang dok peluk budak ni.

ANA tak nak tulis entry pasal budak ni sahabat cari la kat pak cik google nu.

""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Khamis, 15 Disember 2011

.:Oley:.

Dewasa kini kita sering medengar orang sembang di kedai kopi, di FB di kedai dobi  apa pandagan korang tentang ni? masa ANA dok ziarah blog ke blog (ingat rumah je ke boleh ziarah) sahabat kita ada juga ANA jumpa pasal blogger sentuh bab hudud ni, tapi bukan dia terus menyentuh bab ni tapi dia lebih kepada komen daripada satu video yang di upload kat youtube nama dia sembang rakyat musim hudud terus terang ANA katakan memang meyampah dengan setiap kenyataan yang di keluarkan. Apa yang dikatakan dalam video tu la.(bukan menyampah ngan blogger tu) kang tak pasal-pasal tak ada orang nak melawat blog ANA lagi.

ANA tak akan rasa apa-apa kalau dia dok kata kat pemimpin pembangkang (boleh sabar lagi) tapi bila dia ngata kan hukum yang ALLAH tetapkan yang ada nas dalam al-quran itu menunjukkan betapa jahilnya dia. moga diberikan taufik la.Video yang ANA kongsi ni boleh di anggap sebagai membalas video yang dibuat oleh geng sembang rakyat. penerangan secara santai dan bersahaja, tak da pon nak kata sapa-sapa.

penampilan istimewa matlutfi

Kita semua dah boleh pikir siapa yang benar siapa yang salah.


banyak video dia yang best 


""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

.:Kelebihan Hari Jumaat:.

Assalamualaikum, kali ni ANA nak berkongsi dengan korang semua kelebihan hari jumaat, kita sering kali terlupa akan kelebihan yang telah ALLAH berikan pada kita, kita sering mengejar kelebihan-kelebihan yang jauh-jauh tetapi yang paling hampir dengan kita tidak pula kita rebutkan. Moga kita dijauhkan dengan sifat pelupa akan nikmat ALLAH jadikanlah kita sebagai hamba yang sering kali memperingati akan pemberi nikmat insyaAllah.

perkara pertama mengenal ALLAH adalah mengenal diri sendiri


""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Isnin, 12 Disember 2011

.:Telinga Ditoreh Kerana Cemburu:.

PASIR MAS: Seorang pemuda berusia 21 tahun bukan saja diculik, malah turut dicederakan empat lelaki menyebabkan telinga kirinya dihiris, kening dicederakan dan betis kanan dikelar dengan sebilah parang panjang dalam kejadian di Bayu Lalang, dekat sini, kelmarin.

Kejadian jam 6.30 petang itu berlaku ketika mangsa yang juga pekerja sebuah pasar raya dekat sini, sedang menjamu selera di sebuah kedai berhampiran tempat kerjanya sebelum didatangi kumpulan lelaki tidak dikenalinya itu.Anak bongsu daripada sembilan beradik dari Chetok, dekat sini, dibawa ke lokasi rahsia di sekitar Bayu Lalang sebelum diserang tanpa perikemanusiaan.

Tanpa mempedulikan rayuannya, kumpulan berkenaan mengelar telinga dan pergelangan kaki sebelum meninggalkan mangsa yang kesakitan di dalam semak di tepi jalan berdekatan Kampung Bayu Lalang.
Mangsa yang mengerang kesakitan bagaimanapun bernasib baik kerana ditemui sepasukan anggota polis yang menjalankan operasi menjejakinya sebaik mendapat maklumat daripada orang ramai berhubung kejadian culik berkenaan.

Dalam keadaan parah, mangsa dikejarkan polis ke Hospital Pasir Mas untuk mendapatkan rawatan kecemasan sebelum dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII).
Difahamkan, suspek menyerang mangsa disebabkan salah faham dan cemburu membabitkan seorang wanita yang dikatakan mempunyai hubungan dengan mangsa.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliluddin Rahim, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan akan menjalankan siasatan terperinci mengenainya.Menurutnya, siasatan mendapati mangsa tidak mengenali kumpulan lelaki yang melarikan dan mencederakannya.

Katanya, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda atau sebat jika sabit kesalahan.

“Setakat ini polis masih mengesan kumpulan lelaki terbabit,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan dan motif kejadian juga sedang disiasat.Haliluddin berkata, pihaknya tidak mahu orang ramai membuat sebarang andaian mengenai kejadian itu dan menyerahkan kepada polis untuk melakukan siasatan.



""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Ahad, 11 Disember 2011

.: Best Taekwondo Fighting Ever:.


Nak gelak kesian plak tapi memang membuatkan ANA tergelak kih kih kih.. aduh sakit perut den....

""L♥ve Allah L♥ve Rasulullah""

Khamis, 1 Disember 2011

.:Islam Terus Berkembang:.

Jumlah umat Islam yang semakin meningkat menjadikan kemudahan untuk beribadah menjadi sangat penting. Universiti Boston kini telah memulakan satu langkah penting dengan membuatkan tempat wudhu bagi mahasiswanya yang hendak melakukan solat.

Di pusat ‘Bahasa Inggeris dan Orientasi’ di kampus itu, ramai mahasiswa yang memeluk agama Islam. "Kita melakukan solat lima kali sehari dan sebelum solat perlu berwudhu dulu," kata salah satu mahasiswa, Reeema Alashgar, seperti dikutip The Boston Channel.

Sebelum dibangunkan tempat wudhu, mereka biasanya wudhu di toilet atau westafel. "Berwudhu di kamar mandi cukup membuat kamar mandi menjadi 'banjir'," kata pengarah Margot Veldivia.Jadi ketika kamar mandi sedang diperbaiki, pihak kampus sekaligus memasang tempat wudhu. Langkah ini ditanggapi positif oleh para mahasiswa. Mereka tidak meminta, namun pihak kampus dengan sendirinya memahami hal itu. Di Universiti Boston juga telah disediakan ruang khusus untuk solat.

"Saya sangat senang. Sebelumnya, kami berwudhu di westafel," kata Omar Biyari, mahasiswa yang juga kuliah di situ.

Sejumlah universiti termasuk Universiti Michigan dan Universitas George Washington juga telah menyediakan kemudahan kampusnya dengan tempat wudhu. Beberapa tempat wudhu di negara bagian di Amerika banyak yang dibangunkan menggunakan dana publik. Masyarakat umum tidak menjadikan hal tersebut sebagai satu masalah

Walaupun itu dikhususkan untuk agama tertentu, pada dasarnya semua itu adalah kemudahan umum sehingga boleh digunakan oleh semua orang. Namun sayang, bekas calon Presiden Mike Huckabee memberikan komen secara negatif tentang pembangunan tempat wudhu ini. Menurutnya, langkah itu sebagai salah satu usaha 'mengakomodasi' agama tertentu dengan mengorbankan agama lain.


nota kecik::credit to GB

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Isnin, 28 November 2011

.:Generasiku:.

Di saat mentari masih belum menampak wajahnya,
Di saat ayam masih tidur-tidur ayam,
Di saat pak guard dok layang game pin ball untuk mengisi kotak kebosanan tahap gaban. ANA ingin berkongsi dengan pembaca penyibuk semua (ada ke?).

Sedang ANA dok pikir apa la nak dicoretkan kali ni dah bersawang dah blog ni bertepatan sangat dengan nama dia dalam bahasa melayu laman sesawang.ANA pon melakukan perjalanan maya menjelajah ke seluruh dunia melihat keindahan dunia ciptaan manusia yang mula di dilahir kan lewat 1980 dan mula di teroka sekitar 1960 (TQ pak su wiki).

Banyak memang banyak benda yang sebelum ni  kita tak kan tahu jika tak tahu, yelakan mana mungkin benda yang kita tahu tu, tak tahu mesti la kita tahu kalau kita tak tahu maksudnya benda tu kita tak tahu la kan.
(ok agak serabut)

Dalam dok pikir nak coret apa kat kat sini ANA pon membawa tetikus (sebut mouse lagi selesakan?) ke google search dan mengetuk papan luncur kekunci dan taip O@G dan keluarlah lagu generasiku fuhh lama gila r tak dengar lagu ni. sekali bila dah masuk dalam bilik you tube ni ada la tengok-tengok komen kat bawah vid, pastu ada jumpa satu komen pasal O@G tiru lagu orang OMD(oh mak datuk) apasal ni.

Kita tak leh cepat mengelabah, sebab jika kita terdengar sesuatu berita itu maka hendaklah kita siasat kebenaranya, supaya tidak terjadi sesuatu perkara yang akan menyusahkan orang lain. (ini ada dalil tapi ANA tak ingat surah mana). Bila ANA memulakan operasi menyelamat mencari pastu jumpa la apa yang dikata memang ada orang ambik lagu O@G dan nyanyikan semula, sebenarnya kumpulan tu yang ambil daripada O@G sebabnya kumpulan budak lagi ada kat disney channel asia nama dia waktu rehat.

ANA sempat la layang 12 bukan 12 episode tapi 1,2 episod ok la dari segi apa yang ANA dapat tafsirkan konsep dia muzikal macam high school musical ok la fun jugak tak dak la bosan sangat.(oh sebenarnya apa yang ANA nak kongsi ni.)

Kat sini ANA nak kongsikan dua genarasi menyanyikan satu lagu pergh!!! memang kena la dengan tajuk lagu dia GENERASIKU dari zaman yang berbeza bukan macam zaman batu ngan  melinium tu zaman 2000 ngan 2011 itu maksud ANA. Ok lah korang layang la ni ye...

ini daripada O@G 

dan ini pula versi waktu rehat

Kat sini ANA ingin mengingatkan kepada diri sendiri dan korang semua, Khalifah Umar Al-Khatab pernah berkata "jika kamu mahu melihat masa depan negara,dunia kamu maka lihat lah pada generasi muda pada zaman kamu" so kawan-kawan apa yang sering kita lihat di dada akhbar begitukah masa depan negara kita pada masa akan datang, ANA tinggalkan persoaalan ini untuk kita sama-sama fikir.

nota kecik::ngah layang yuna inspired :)


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""


Sabtu, 26 November 2011

.:Dua maut, tiga parah kereta terbakar di Pedas-Linggi:.

2011/11/26

SEREMBAN: Dua lelaki maut manakala tiga lagi parah
apabila kereta yang dinaiki mereka terbabas sebelum terjunam dan terbalik dalam parit di Kilometer 247 Lebuhraya Utara-Selatan menghala ke utara berhampiran Plaza Tol Pedas-Linggi dekat sini, awal pagi tadi. Jurucakap polis berkata dalam nahas kira-kira 4.45 pagi itu, Toh Peng Kee, 54, yang memandu Nissan Sentra, tercampak keluar setelah keretanya terbabas.Mangsa yang cedera parah di badan dan kepala, meninggal dunia di tempat kejadian.
Seorang lagi mangsa yang maut ialah penumpang iaitu D. Devanesen, yang juga penolong Ketua Penyunting akhbar The Star. Devanesen, 57, yang cedera parah di badan dan kepala, meninggal dunia pada
6.15 pagi semasa dirawat di wad kecemasan Hospital Tuanku Jaafar di sini.
Tiga penumpang lain iaitu dua anak kembar Devanesen, Devakumaran dan Devadevan, 13, serta seorang wanita warga Perancis, Neagu Srancine, 81, cedera parah dan dirawat di hospital sama.

Mayat mangsa yang maut dibawa ke hospital berkenaan untuk bedah siasat.
Kemalangan berlaku ketika semua mangsa dikatakan dalam perjalanan dari
Singapura menghala ke Kajang. Timbalan Ketua Polis Daerah Superintendan Yusof Awang ketika dihubungi
mengesahkan kejadian itu dan berkata punca kemalangan masih disiasat. -- BERNAMA


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 24 November 2011

Jumaat, 4 November 2011

.:Pemain Bola Maut Ketika Bermain:.



“Kalau sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang yang kafir seraya memukul muka dan belakang mereka serta berkata: “Rasakanlah olehmu siksa neraka yang membakar.” (niscaya kamu akan merasa sangat ngeri) (QS. Al-Anfal {8} : 50).

“Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya (sambil berkata): “Keluarkanlah nyawamu !”

Pada hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, kerana kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan kerena kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya”. (Qs. Al-An’am 93).

Cara Malaikat Izrail mencabut nyawa tergantung dari amal perbuatan orang yang berkenaan, bila orang yang akan meninggal dunia itu derhaka kepada Allah, maka Malaikat Izrail mencabut nyawanya secara kasar.Sebaliknya, bila terhadap orang yang soleh, cara mencabutnya dengan lemah lembut dan dengan hati-hati.Namun demikian rasa terpisahnya nyawa dengan raga tetap teramat menyakitkan.

“Sakitnya sakaratul maut itu, kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang”. (H.R. Ibnu Abu Dunya).

Di dalam kisah Nabi Idris a.s, beliau adalah seorang ahli ibadah, kuat mengerjakan solat sampai puluhan raka’at dalam sehari semalam dan selalu berzikir di dalam kesibukannya sehari-hari. Catatan amal Nabi Idris a.s yang sedemikian banyak, setiap malam naik ke langit. Hal itulah yang sangat menarik perhatian Malaikat Maut, Izrail.Maka bermohonlah ia kepada Allah SWT agar di perkenankan mengunjungi Nabi Idris a.s. di dunia. Allah Swt, mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka turunlah ia ke dunia dengan menjelma sebagai seorang lelaki tampan,dan bertamu kerumah Nabi Idris.

“Assalamu’alaikum, yaa Nabi Allah”. Salam Malaikat Izrail,

“Wa’alaikum salam wa rahmatulloh”. Jawab Nabi Idris a.s.

Beliau sama sekali tidak mengetahui, bahwa lelaki yang bertamu ke rumahnya itu adalah Malaikat Izrail.

Seperti tamu yang lain, Nabi Idris a.s. melayani Malaikat Izrail, dan ketika tiba saat berbuka puasa, Nabi Idris a.s. mengajaknya makan bersama, namun di tolak oleh Malaikat Izrail.

Selesai berbuka puasa, seperti biasanya, Nabi Idris a.s mengkhususkan waktunya “menghadap”. Allah sampai keesokan harinya. Semua itu tidak lepas dari perhatian Malaikat Izrail. Juga ketika Nabi Idris terus-menerus berzikir dalam melakukan kesibukan sehari-harinya, dan hanya berbicara yang baik-baik saja.

Pada suatu hari yang cerah, Nabi Idris a.s mengajak jalan-jalan “tamunya” itu ke sebuah perkebunan di mana pohon-pohonnya sedang berbuah, ranum dan menggiurkan. “Izinkanlah saya memetik buah-buahan ini untuk kita”. Pinta Malaikat Izrail (menguji Nabi Idris a.s).

“Subhanallah, (Maha Suci Allah)” kata Nabi Idris a.s.

“Kenapa ?” Malaikat Izrail pura-pura terkejut.

“Buah-buahan ini bukan milik kita”. Ungkap Nabi Idris a.s.

Kemudian Beliau berkata: “Semalam anda menolak makanan yang halal, kini anda menginginkan makanan yang haram”.

Malaikat Izrail tidak menjawab. Nabi Idris a.s perhatikan wajah tamunya yang tidak merasa bersalah. Diam-diam beliau tertanya-tanya tentang tamu yang belum dikenalnya itu. Siapakah gerangan ? fikir Nabi Idris a.s.

“Siapakah engkau sebenarnya ?” tanya Nabi Idris a.s.

“Aku Malaikat Izrail”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris a.s terkejut, hampir tak percaya, seketika tubuhnya bergetar tak berdaya.

“Apakah kedatanganmu untuk mencabut nyawaku ?” selidik Nabi Idris a.s serius.

“Tidak” Senyum Malaikat Izrail penuh hormat.

“Atas izin Allah, aku sekadar berziarah kepadamu”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris masih terpinga-pinga, beberapa lama kemudian beliau hanya terdiam.

“Aku ada hajat kepadamu”. Tutur Nabi Idris a.s

“Apa itu ? katakanlah !”. Jawab Malaikat Izrail.

“Kumohon engkau bersedia mencabut nyawaku sekarang. Lalu mintalah kepada Allah SWT untuk menghidupkanku kembali, agar bertambah rasa takutku kepada-Nya dan meningkatkan amal ibadahku”. Pinta Nabi Idris a.s.

“Tanpa seizin Allah, aku tak dapat melakukannya”, tolak Malaikat Izrail.

Pada saat itu pula Allah SWT memerintahkan Malaikat Izrail agar mengkabulkan permintaan Nabi Idris a.s.

Dengan izin Allah Malaikat Izrail segera mencabut nyawa Nabi Idris a.s. sesudah itu beliau wafat.

Malaikat Izrail menangis, memohonlah ia kepada Allah SWT agar menghidupkan Nabi Idris a.s. kembali. Allah mengabulkan permohonannya.

Setelah dikabulkan Allah Nabi Idris a.s. hidup kembali. “Bagaimanakah rasa mati itu, sahabatku ?” Tanya Malaikat Izrail. “Seribu kali lebih sakit dari binatang yang dicabut kulit hidup-hidup”. Jawab Nabi Idris a.s.

“Itu caraku yang paling lemah lembut,kulakukan terhadapmu”, kata Malaikat Izrail.

Masya Allah, lemah-lembutnya Malaikat Maut (Izrail) itu terhadap Nabi Idris a.s.

Bagaimana pula sakaratul maut kita? adakah kita di kalangan orang soleh atau sebaliknya?

“Sebarkanlah walau hanya satu ayat”

nota kecik:: orang yang paling bijak adalah orang yang mengingati mati


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 3 November 2011

.:Islam Dihina Part II:.

Setakat entry ini di tulis google tidak lagi mentranslet kan apa yang tidak sepatutnya.. Alhamdulilah kerana usaha kita berjaya diharapkan selepas ini tiada lagi kejadian seperti ini berulang lagi.

Bagi sesiapa yang baru menjengah ke blog ANA ni mesti enta tertanya-tanya terpinga-pinga wei budak ni dok sembang pasai apa ni hah! kes MU kena belasah ke? bagi keterangan lanjut sila klik kat sini islam di hina

nota kecik:: tak sabar nak g beraya kat Kelantang, next entry ops i fall in love... :)


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""


Selasa, 1 November 2011

.:Islam Di Hina:.


cara:
1) buka Google Translate
2) pilih untuk terjemahan 'English' to 'Malay'
3) masukan perkataan 'myQuran' lihat terjemahannya apa?
4) cuba pilih perkataan lain.. contoh.. mySelipar / myBaju / myCar atau sebagainya...
ia tak dapat diterjemahkan dari 'English' to 'Malay' 
Jika di CapsLock (Huruf Besar) Perkataan "MYQURAN" Akan Keluar Juga Perkataan "syaithan"..
Mohon Semua Offensive Juga Ya.. Terima Kasih..


Adakah ia suatu kebetulan atau kesilapan?

"kat translation tu ada tanda rate the translation..cukup 1000 org report offensive nanti dia buang"

TOLONG RATE OFFENSIVE PERKATAAN INI!

cara:
1) pergi ke tanda ✔ di hujung terjemahan, klik
2) menu akan terpapar. klik OFFENSIVE

semoga usaha yg tak seberapa ini membantu menyelamatkan Islam dari terus dihina. amiin...
tolong sebarkan. sekian, syukran
-------
Semakin hari umat Islam di hina namun sejauh mana kita cintakan Islam adakah sekadar pergi HIMPUN atau sekadar memakai baju I Luv Islam. Sedarlah wahai umat Islam kita sebenarnya telah hanyut dengan corak permainan mereka yang sememangnya benci dengan Islam. Mereka tidak akan berasa puas selagi mana kita tidak akan mengikut kehenda mereka.

Mereka tidak akan membiarkan kita ikut cara hidup mereka kerana sebenarnya cara hidup mereka jauh lebih baik dari cara hidup kita. Mereka mahu kita semua ikut cara permainan yang telah mereka atur kan untuk menjahanamkan umat Islam.

"AllahuAkbar!!!!!

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""
nota kecik:: ANA tak beli KFC dan McD serta seangkatan dengan nya..... :)

Khamis, 27 Oktober 2011

.:Gua Ikut Enta:.

Aku Ikut Hang 
Wa Ikut Lu 
Kawe Ikut Demo 
Saya Ikut Awak



Trailer Gua Ikut Enta




Gua Ikut Enta Part 1



Gua Ikut Enta Part 2



Gua Ikut Enta Part 3




Penampilan Istimewa Ustaz Azhar Idrus

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Jumaat, 7 Oktober 2011

.:Kisah Kak Pah Yang Gopoh-Gapah:.

Gopoh-gapah atau isti'jal adalah penyakit kalbu yang berbahaya dan boleh menjatuhkan manusia ke jurang maksiat serta boleh meluputkan pahala segala kebajikan.
Menurut Imam al-Gazali, gopoh-gapah merupakan penyakit kalbu yang mendesak seseorang agar segera mengerjakan sesuatu urusan sebaik sahaja terlintas di hati, tanpa perancangan dan pertimbangan terlebih dahulu. Urusan itu lalu dikerjakan dengan terburu-buru nafsu. Khususnya dalam berbuat amal kebajikan. Ada orang yang ingin segera mencapai martabat yang tinggi, lalu dengan tergopoh-gapah mengerjakan ibadat supaya segera mencapai hajatnya itu.
Orang yang bergopoh-gapah seperti itu hanya akan bersungguh-sungguh mengerjakan ibadatnya pada peringkat awalnya saja. Apabila hajatnya, matlamat ibadatnya, tidak tercapai dalam masa yang singkat, dia mudah menjadi lemah dan terus kecewa, lantas dia meninggalkan kesungguhannya itu.

Impak Sikap Gopoh
Kesungguhan dan kegopohannya itu menyebabkan dia kepenatan dan tidak terdaya lagi hendak meneruskan ibadatnya. Sudahnya, kerja ibadatnya terbengkalai dan cita-cita ingin mencapai martabat idamannya itu luput begitu saja. Dalam keadaan bergopoh-gapah, kerapkali seseorang itu melakukan kesilapan sampai melakukan kerja di luar kebajikan pula atau menyeleweng dari syariat.
Umpamanya, jika berbicara, akan tergelincirlah lidah menuturkan kata-kata yang keji atau sia-sia. Jika makan atau minum, akan termakan atau terminum secara berlebihan atau pun makanan dan minuman yang haram atau syubahat menjadi pilihan. Mendoakan keburukan untuk diri sendiri atau untuk orang lain juga termasuk dalam penyakit bergopoh-gapah, sebagaimana firman Allah yang mafhumnya:
"Dan manusia mendoakan kejahatan sebagaimana dia mendoakan kebaikan dan adalah manusia itu bersifat gopoh-gapah" (al-Isra' : 11)
Dalam keadaan tertentu, memang ada orang yang mendoakan keburukan untuk orang lain. Umpamanya, seseorang yang dizalimi akan membanyakkan doa supaya penzalim yang berkenaan mendapat pembalasan segera daripada Allah. Jika doanya itu dimakbulkan, tentulah hatinya berasa senang dan puas, tetapi dia dikira telah melakukan kerja maksiat kerana tindakannya itu.
Lawan "gopoh-gapah" itu ialah "anaah", iaitu ciri kalbu yang membimbing seseorang supaya berlambatan dan tenang, penuh hemat atau berhati-hati mengerjakan sesuatu urusan, yakni terlebih dulu dikaji-selidik, dibuat perancangan dan pertimbangan yang saksama dan berpandangan jauh dengan membuat andaian-andaian tentang kemungkinan akan berlakunya keburukan atau risiko, lalu lebih dulu dirancang cara-cara mengatasinya.

Warak Pokok Kepada Ibadat
Keadaan yang demikian adalah merupakan ciri-ciri asas sifat warak. Sifat warak ini penting kerana pokok kepada ibadat itu ialah warak iaitu berhati-hati dan teliti dalam tindakan, penuh hemat dalam membuat pertimbangan terhadapa segala urusan. Jika sebaliknya, maka itulah yang dikatakan: Apabila berbicara, pembicaraannya akan tergelincir daripada kebenaran. Apabila makan, akan termakan makanan yang haram atau syubahat. Demikianlah juga dalam urusan yang lain. Dengan yang demikian, maka luputlah sifat waraknya. Amalan atau ibadat tanpa warak tidak akan menghasilkan kebajikan.
Menurut Imam al-Ghazali, sifat anaah itu merangkumi dua prinsip, iaitu tawaqquf dan taanni. Maksud tawaqquf ialah terlebih dahulu menyelidiki sesuatu urusan sebelum memulakan pelaksanaannya sehingga ternyata kebenaran dan kebaikannya. Taanni pula bermaksud, berhati-hati pada permulaan dan semasa melaksanakan sesuatu urusan supaya berjalan dengan lancar dan sewajarnya, sehingga tercapai matlamat. Tindakan berhati-hati dalam beribadat dan menangani segala urusan (mengikut konsep anaah) itu amat dituntut, manakala tergesa-gesa atau tergopoh-gapah (al-'ajalah) itu ditegah.

Rasulullah bersabda, maksudnya, "Tergopoh-gapah itu tindakan syaitan kecuali dalam lima perkara, iaitu mengahwinkan anak perawan, membayar hutang, menguruskan mayat, melayani tetamu dan bertaubat daripada dosa".

nota kecik::berhari-hati ketika melakukan kerja.. tetapi jangan terlalu berhati-hati kang tak jadi kerja

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Isnin, 19 September 2011

.:Selamat Datang:.

Assalamualaikum.. Selamat Datang ANA ucapkan kepada ente-ente dan ente yang bakal/sudah masuk ke alam universiti. Alam Universiti bukan seindah dalam cerita Kuch Kuch  Hotak Hang atau dalam bahasa saintifiknya Kuch Kuch Hota Hai. Belari-lari bernyanyi-nyanyi wah seronoknya dunia.



Tapi sayang itu semua ilusi dalam filem yang menyebabkan ANA terpaksa guna tisu sebanyak 18 kotak.Walaupun ANA baru saja menjengah ke tahun kedua pengajian namun apa yang ada ANA ingin kongsikan bersama dengan ente semoga menjadi panduan serta ilmu yang berguna untuk kita kongsi bersama.

Apa yang ingin ANA tekankan jangan sesekali takut dengan pensyarah,cuba beranikan diri untuk dekatkan diri dengan mereka, kita sering kali dimomokkan dengan setiap pensyarah yang mengajar di universiti ini garang dan tidak mahu memberi perhatian kepada pelajarnya. Itu adalah satu tanggapan yang salah memang ada juga sesetengah pensyarah yang sebegitu namun itu hanya segelintir (mampus kalau ada lecture ANA yang baca ni).Namun sebahagiannya boleh kita jadikan teman untuk berbincang kena pandai la bodek pensyarah (bukan bodek nak dapat A ok) bodek dalam erti kata mengeratkan silaturahim kerana silaturahim ini salah satu pintu rezeki.


Ada juga sedikit pesanan daripada ANA yang hina ini kepada yang diluar sana jagalah pergaulan semasa berada di dalam kampus atau di luar kampus, jangan terlalu seronok kerana boleh pakai pakaian yang bebas (bagi yang diploma) kerana dah tak perlu pakai baju putih seluar hijau lagi. Pakai lah pakaian yang jenis apa pun tapi jangan sampai menampakkan aurat.

Terakhir dari ANA selamat berjuang menempuhi cabaran.. Bagi yang akan melanjutkan pelajaran di UTHM nantikan program KISS terbaik...

nota kecik:: walaupun dah 2 minggu pelajar baru masuk tapi nak gak tulis entry ni, so entry ni khas untuk pelajar second intake la, untung la ente tek kena orentasi :)

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Jumaat, 16 September 2011

.:Mari Berdoa:.



Allah tidak memandang doa yang datang daripada hati yang alpa.Salah satu kealpaan hati yang terjadi ialah apabila doa diungkapkan tanpa mengetahui maknanya (Petikan Buku, Murabbi Cinta).
Abu Hurairah :
"Berdoalah kepada Allah dengan keyakinan penuh bahawa doa itu akan dikabulkan ! dan sesungguhnya Allah tidak mengkabulkan doa daripada hati yang lalai & berpaling "
(HR At-tirmizi)
Bila berdoa dari hati,
Lalu tangisan hadir membasahi,
Dengan menyerah diri pada Ilahi,
Pasti terasa sinar pelangi menyinari kembali diri,
Apa yang penting,lunturnya ia di hadapan rabbul Izzati.
Itulah kepuasan dan ketenangan yang hanya kita dan DIA rasai dan ketahui,
Yang haqiqinya DIA lebih fahami dan mengerti,
Masakan tidak itu semua terjadi,
Pemilik hati kita, milik DIA yang abadi!

Bila lisan bergerak beserta hati tawadhu' dalam berdoa kepada Allah! Lebih nikmat dan kepuasan yang tidak tergambar kita rasai! Yang penting apabila menghafal doa dalam bahasa arab, kita perlu untuk memahami maksudnya, supaya hati lebih merasai dan menjiwai doa yang dipohon tersebut.
Doa dari hati, bukan sekadar di bibir. Tanpa berdoa pun sebenarnya Allah mengetahui apa kemahuan kita, cuma apa yang penting, adalah Doa yang dimohon itu untuk merasakan pengabdian dan penyerahan diri kita yang hina dan dina kepadaNya. Allah... Allah... Allah...!
nota kecik:: Ya Allah kuatkan lah semangat rakyat palestin...Kau campakkanlah ketakutan dalam hati tentera zionis itu.


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Rabu, 14 September 2011

.:Papan Kekunci Cuti #3:.








nota kecik::peng"update"tan tidak dapat dilakukan secara konsisten kerana mengalami kerosakan laptop T_T.

 ""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 8 September 2011

.:Perjalanan Craig Antweiler:.

SIFAT ramah Craig Antweiler membuatkan anak muda ini senang didekati. Walaupun baru kali pertama menjejakkan kaki ke pejabat Utusan Malaysia, dalam sekejap masa dia mudah mendapat kawan dan tidak kekok berbual dengan sesiapa yang menyapa.
Bagi yang baru mengenali pemuda mat salih ini pasti akan menyapanya dalam bahasa Inggeris, namun jangan terkejut apabila dengan selamba sapaan itu dibalas dalam bahasa Melayu.

Craig, 21, yang berasal dari Cologne, Jerman, sememangnya fasih dan lebih selesa berbahasa Melayu.
Anak muda yang murah senyuman ini tiba di Malaysia pada 20 Ogos lalu, yang merupakan destinasi terakhirnya dalam pengembaraan melalui jalan darat secara hitch-hiking.

Dia pulang semula ke negara kelahirannya itu pada 25 Ogos.Dalam pengembaraan yang bermula 26 Julai lalu yang turut disertai oleh adik lelakinya, Dario Antweiler, 17, mereka menaiki pesawat dari Cologne ke Turki.Projek persendirian yang dinamakan sebagai Projek Barat ke Timur itu merupakan cetusan idea Craig sendiri yang sememangnya mempunyai hobi mengembara.

Dari Turki mereka meneruskan perjalanan dengan menumpang kenderaan atau hitch-hike seperti kereta, bas, lori, traktor, bot dan apa juga kenderaan hingga tiba di beberapa buah negara termasuk Kurdistan, Iraq, Iran, India, Thailand dan akhirnya Malaysia.Lebih 80 buah kenderaan telah ditumpangi untuk sampai ke Malaysia dalam tempoh 25 hari.Bagaimanapun, Dario tidak menyertai Craig ke Malaysia sebaliknya berlepas pulang dari India kerana penggal persekolahannya hampir bermula.

Berbekalkan wang sebanyak 100 euro (RM500), menurut Craig, mereka amat berjimat cermat dengan menggunakannya hanya bagi membeli makanan dan tiket melawat muzium.Pun begitu katanya, mereka beruntung kerana makan mereka banyak dibelanja orang.Beg galas seberat enam kilogram hanya diisi dengan sebuah periuk kecil, sehelai seluar yang boleh dipanjang dan dipendekkan, tiga helai kemeja-T, kadbod untuk menulis arah dan ubat-ubatan.

Craig adalah penghidap kencing manis sejak berumur 11 tahun dan perlu mengambil suntikan insulin lima kali sehari.Mereka menumpang tidur di rumah kawan-kawan yang dikenali melalui Internet atau mengikat hammock (buaian) pada pokok di taman atau tiang.Pelajar kursus matematik dan media sains di Universiti Leipzig, Jerman ini sebenarnya kali pertama menjejakkan ke Malaysia pada tahun 2007 semasa berumur 16 tahun.

Ketika itu dia mengikuti program pertukaran pelajar American Field Services (AFS) yang merupakan organisasi pertukaran pelajar bagi pertukaran budaya terbesar selepas Perang Dunia Kedua.Di Malaysia, Craig tinggal bersama keluarga ibu angkatnya, Aliza Taher di Bukit Jelutong, Shah Alam, selama setahun dan bersekolah dalam tingkatan empat di Sekolah Menengah Bukit Jelutong.

Dari situ Craig belajar bertutur dalam bahasa Melayu malah mata pelajaran yang diikuti di sekolah juga dalam bahasa Melayu.Apa yang membanggakan, Craig lulus semua peperiksaan termasuk Bahasa Melayu dan dipilih sebagai pengawas.Selepas tahun 2007, setiap tahun dia datang ke Malaysia kerana rindukan ibu, bapa dan adik beradik angkatnya.

''Tidak susah hendak menyesuaikan diri kerana saya sudah biasa melawat Asia Tenggara bersama-sama keluarga,'' kata anak sulung daripada dua beradik kepada pasangan profesor antropologi dan guru komputer yang suka melancong itu.Menurut Craig, kecintaannya pada negara ini boleh dikatakan seperti separuh hatinya untuk Malaysia dan separuh lagi untuk Jerman.

Bercerita mengenai pengalamannya merantau ke negara orang melalui jalan darat, penggemar nasi lemak, sate dan durian itu berkata, pengalaman paling menakutkan ialah kejadian di Turki apabila pemandu lori yang ditumpangi menurunkan dia dan adiknya di tengah-tengah padang pasir.

''Kawasan sekeliling gelap, tiada lampu dan tiada orang yang kelihatan. Walaupun rasa takut kami teruskan juga perjalanan. Setengah jam kemudian sebuah lori lalu dan menumpangkan kami.''Satu lagi pengalaman yang boleh dikatakan menakutkan ialah apabila tiba di sempadan antara Turki dan Iran.

"Di sana kerana pengembaraan secara hitch-hiking bukan perkara biasa dan mereka sukar hendak menumpangkan orang,'' kata Craig yang berbangga kerana berjaya menamatkan perjalanan sejauh 7,000 kilometer.

nota kecik::contoh terbaik jelajah dunia dengan penuh jimat. nak jugak la wat macam ni.
""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Ahad, 4 September 2011

.:Ziarah Menziarah Amalan Mulia:.

Wah wah seyum lebar nampak, ente semua dapat berapa banyak duit raya hah!!  RM 0.50 ?? Ok la tu ada jugak orang yang teringatkan ente. Berkat tu -berkat, Yela kan berapa pun nilai dia tak kira la kan anggap je tu rezeki kita kalau ada sampai 200 tu alhamdulilah leh la simpan untuk belanja sek@Uni@Kolej dan sewaktu dengannya.

Ente mesti pernah kan pergi beraya sekali ngan mak abah kan kalau tak pernah (nampak benor nipunya) mesti ada kan mak sedara pak sedara cakap.... (ente sambung la sendiri) sebenarnya ANA dah xda idea aduyai banyak makan tepung.





""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Jumaat, 26 Ogos 2011

.:Balik Kampung Animasi Stop Motion:.



Setelah bertungkus lumus maka dengan ini ANA mempersembahkan kepada ente sebuah animasi stop motion dengan bantun daripada Allah yang mengurniakan akal fikiran kepada ANA. Alhamdulilah siap la stop motion 100% daripada ANA tidak termasuk watak dalam video ini.

Dikesempatan ini juga ANA nak memohon maaf kepada ente sekalian yang sudi membaca di blog ANA, jika ada kesalahan dalam menaip entry atau kekasaran bahasa yang digunakan dalam entry-entry yang lepas. Salam Aidilfitri ANA ucapkan, ampun maaf dipinta.

Video ini ANA tujukan khas kepada pembaca sekalian diharapkan ente tidak jemu untuk singgah nak mengutip ilmu yang tidak seberapa ANA titipkan untuk ente..



:::*Selamat Hari Raya*:::

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 25 Ogos 2011

.:Ana Minta Maaf (video):.

Maafkan ANA kerana mungkin menyediakan entry yang kurang enak untuk di baca. Pada masa akan datang ANA akan cuba untuk memberi coretan yang terbaik buat ente semua untuk singgah di blog ANA tanpa ada kerugian....

Bagi ANA ini adalah antara video terbaik daripada negara Malaysia.. Digi sekarang dah boleh setanding dengan team Petronas dalam membuat iklan tentang Malaysia.

Kepada yang mahu pulang ke kampung halaman ANA doakan semoga selamat sampai ke kampung halaman jangan tergesa-gesa hendak sampai, pandu selamat sambil dengar lagu Maher Zain

Hati-hati jangan berbuka waktu asar (^^,)

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Selasa, 23 Ogos 2011

.:Takziah Buat Kak Roslina:.

Asslamualaikum, pa khabar iman ente semua, entry ANA buat khas untuk kak lina seorang blogger dalam dunia blog ni, ketika ANA ngah seronok baling mercun kat blog orang ANA tersinggah di satu blog dan tengok beliau ada membuat satu ucapan takziah buat seorang teman (maaf ANA tak ingat nama blog). Jadi ANA dengan pantas mengKLIKan diri dan ikuti kisahnya.. one liter of tear... semoga Allah tabahkan hati kak Roslina.

Jadi kat sini atas semangat puasa ANA menyeru semua blogger yang singgah di blog ANA untuk memberikan kata semangat buat beliau.


ini adalah header blog beliau bersama puteri tersayang
ANA memang tersentuh jiwa rock den ketika membaca kisah puterinya yang bertarung untuk hidup.Kesukaran beliau untuk meminta bantuan daripada pihak yang kononnya membantu tapi hampeh.

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Isnin, 22 Ogos 2011

.:Jalan Bata Sebijik:.


Malam ini macam biasa Fitri bersiap-siap untuk ke masjid bagi menunaikan solat fardhu Isyak dan diteruskan dengan solat sunat terawikh. Kebiasaannya dia pergi bersama Man tapi apakan daya setelah disapu minyak yuyi cap manggis pon Man masih lagi sakit perut akibat makan terlalu banyak laksam singapore.Hisyam dah 3 hari selamat sampai di kampung halamannya. sekarang hanya tinggal Fitri dan Man sahaja yang masih belum pulang ke kampung halaman.

"tu la orang lain pun makan juga tak de la macam ko makan, makan sampai 3 mangkuk. mangkuk tul la" marah Fitri kepada kawannya itu kerana tidak mahu mendengar nasihat.

"habis ko pegi ke tak ni?”Tanya Fitri.

“tak tahu lagi kang kalau dah tak meragam aku pegi r”jawab Man yang sedang terbaring di sofa.

“ok aku tunggu ko kat masjid,kalau ko tak datang aku tolong belikan kain kafan untuk ko hehe”balas Fitri.

“amboi ko aku baru je sakit perut sikit dah nak belikan aku kain kafan”Hisyam sedikit berangin.

“eh ko ni ingat mati tu kan bagus, ko tak tahu ke orang yang paling bijak adalah orang selalu ingatkan mati.”jawab Fitri  “ko tak nak ke jadi orang bijak” sambungnya lagi.

“ok-ok aku ngaku aku salah ye maafkan aku.”Hisyam mengalah.

Fitri mengambil kunci motornya yang sedia tergantung lalu menghidupkan enjin motornya. Trang tang tang tang tang, motor Fitri mula menjerit  sehingga mengejutkan kucing yang baru sahaja nak mengorat kucing jiran sebelah. Perlahan-lahan jeritang itu hilang dari lorong bata sebijik, yakni lorong rumah Fitri.

“meeeeeow eeow eow (kuuuurang asaaammm betul budak ni potong line aku plak)”kucing.
Kucing memandang Fitri dengan penuh dendam.

Pop!! Boom!! Prom pom pom pom!! Boom kebaboom!!

Sebaik sahaja tiba di lorong bata 2 biji, sejak dua menjak ni memang dia terpaksa berhati-hati ketika melintasi lorong bata 2 biji bagaikan sedang berada di Palestin bimbang,takut jika terkena peluru sesat. Begitu juga dengan keadaan di lorong bata 2 biji bimbang dan takut jika terkena mercun sesat mainan budak-budak di sepanjang lorong tersebut. Mereka saling berbalas tembakan mercun lihat siapa yang paling hebat siapa yang paling kuat. Begitulah suasana lorong bata 2 biji terpaksa menahan telinga dan juga menahan sabar dengan karenah budak-budak.

Fitri menongkatkan motornya kerana dia sudah sampai di masjid al-Taqwa. Bismillahirahmanirahim..Fitri melangkah masuk dengan kaki kanan dan membaca doa masuk ke masjid. Hari ini masuk hari ke 22 puasa dan hari ini juga satu telah maju kehadapan ini lah dikatakan semakin hari semakin maju, namun pada hakikatnya semakin mundur ke belakang.



--tamat--

ANA cukup tak berkenan kalau ada budak-budak men mercun dekat dengan surau atau masjid rasa macam nak kejar ngan kayu besbol je. geram mengganggu jemaah nak solat terawikh. memang pernah terjadi tengah asyik dok baca al-fatihah bunyi mercun bola memang terkejut r  alhamdulilah ngah bulan puasa sabar je la....


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

.:Animasi Puasa :.

Assalamualaikum, layan animasi sikit.. jom!!!





Sentiasa dalam keadaan positif. takbir!!

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Jumaat, 19 Ogos 2011

.:Hisyam Balik Kampung:.

"Hisyam ko dah beli tiket nak balik ganu ni"tanya Man teman serumah Hisyam

"Dah.."jawab Hisyam. ringkas.

"Wa bagus betul ek ko beli awal-awal aku dengar tiket nak balik pantai timur memang dah habis"Kata Man sedikit menjerit.

 "Oh biasalah orang pantai timur banyak yang pandai-pandai, sebab tu ramai yang masuk universiti jadi perantau.." balas Hisyam sedikit berseloroh.
"Ko dah beli belum"sambung Hisyam.

"Aku? belum lagi r relax r aku tak isau punya aku ada kabel baik punya" jawab Man sambil memaling semula mukanya ke arah tv yang sedang memainkan animasi Boboiboy.

"Man ko jangan macam tu kuat macam na pon kabel ko nanti kalau dah memang tak ada tiket memang ko tak balik johor kang, tak kan ko nak dayung sampan balik Johor?!"bebel Hisyam.

Man seperti biasa hanya mengangguk dan terus hanyut dengan Boboiboynya.Namun Hisyam kurang senang dengan tindakan teman serumahnya itu, dia kemudiannya mengambil kunci motor LC milik Man lalu.

"nah ambik kunci ni g beli tiket nu aku bukanya nak marah tapi firasat aku ni mengatakan tiket nak balik kampung ko dah habis ko tahu"gurau Hisyam dalam nada serius.

Dengan penuh kemalasan seperti ada rantai seberat 5 tan di kakinya. Man bangun dan terpaksa meninggalkan Boboiboy kesayangannya,mungkin betul juga kata si Hisyam tiket bas untuk balik ke Johor habis.Dia tahu Hisyam juga yang selalu mengambil berat tetang dirinya selama mereka tinggal serumah,Hisyam jugalah yang selalu membelikannya kuih Korea, kuih kegemaran mereka bersama.

Kelekuk..kelekuk Man cuba untuk menghidupkan LCnya,dia kehairanan.

"eh apasal susah nak idup ni selalu senang je." lantas dia memanggil Hisyam.
"Hisyam jap sini jap tengok bini aku ni kenapa tak nak hidup plak."

Hisyam pun keluar dengan muka kehairanan.

"budak ni kang ak kata cakap aku mengata, macam na nak idup kalau suisnya ko tak pulas."marah Hisyam.
"eh yeke?? relax-relax hehe ko kan puasa hehehe"sengeh Man.

 Setelah semuanya selesai Man pun membonceng LCnya dan terus hilang dari pandangan Hisyam.

55 minit kemudian Man pulang,hampa jelas kelihatan di wajahnya.Hisyam sudah boleh mengagak kenapa..

"hah! ni apasal plak ni muka macam minta pelempang je ni."belum pun sempat Man meletakkan helmetnya Hisyam terlebih dulu bersuara.

dengan nada lemah Man menjawab"tiket semua dah habis.." kecewa Man.

"itulah aku cakap tak nak dengar ni otai ni tak nak dengar cakap otai ini lah akibatnya hahaha."ketawa sindir Hisyam pada Man.

"yela aku salah, mana la aku tahu selalunya si Acai akan simpan tiket untuk ak ni mana la ak tahu jadi macam ni pulak, dia cakap memang ramai orang nak balik kampung naik bas tapi bas dah kurang so terpaksa dia jual tiket aku yang memang selalu dia simpan."terang Man dengan sedih.

"sudah lah Man ko tak yah lah sedih aku dah sediakan dayung untuk ko sampan ko carik la sendiri hahaha.."seloro Hisyam.
"wei sampai hati ko cakap macam tu kat aku, ala Syam tolong r aku macam ni? ko ada tak sedara nak balik Johor?"tanya Man yang meyimpan sepenuh harapan.

"ok-ok. hah! ko g tengok atas meja tu apa?" kata Hisyam sambil tanganya menunding kearah meja tamu.
"wei!! ni tiket bas balik johor ni mana ko dapat?"tanya Man sedikit teruja.
"tiket ni aku yang ambik dari Acai haha aku dengan dia dah pakat dah haha." jelas Hisyam.
"ceh korang dua dah pakat kenakan aku ek."sungul Man.
"ye..aku memang dah faham peel(perangai) ko ni yang suka relax terlampau."balas Hisyam.
"ayam betul r korang ni buat aku cuak je." kata Man dengan sedikit geram.

"hehe ini pengajaran untuk ko jugak supaya tak buat lagi, tu ok aku yang ambil kalau orang lain memang betul-betul ko balik naik sampan, hah jangan lupa RM 30 tu lebih kurang minta halal."kata Hisyam.
"baju untuk raya ko dah beli?"sambung Hisyam.

"Oh sudah semestinya itu penting tu haha awal-awal lagi aku dah beli jenama Boboiboy lagi." jawab Man riang.

 "eh itu awal pulak ko beli,apa guna ko beli baju raya tapi kalau tiket balik kampung ko tak de."tegas Hisyam
"macam ni la Man cuba ko pikir kita kan tak sampai 2 minggu lagi kita nak raya kan?maknanya lagi kita dah hampir tiba dengan malam al-qadar ko tahu betapa nikmatnya siapa yang dapat malam ni, satu malam lebih baik daripada 1000 bulan betapa besarnya Allah nak bagi kat kita.Kita asyik nak mengejar hari raya yang hanya biasa jika nak dibandingkan dengan malam al-qadar,." tegas Hisyam.

--tamat--

Dewasa ini memang ramai yang semakin melupakan malam al-qadar kita sering terlepas pandang atau memang kita sendiri tidak ambil peduli dengan malam penting ini.ANA ingin sekali mengingatkan diri ANA dan ente sekalian marilah kita buat persediaan untuk mencari malam al-qadar. jangan kita asyik membuat persiapan untuk raya je tapi kita lupa bahawa nikmat Allah yang mahu diberikan kepada kita.


Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur'an) pada malam kemuliaan. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. [ Al Qadr :1-5]

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""