Ahad, 7 Ogos 2011

.:Ketahui Muka Surat Al-Quran:.

Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kepada kita semua umatnya. Ada 2 perkara yang Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan Sunnah kepada kita semua. Berapa kali sahabat semua baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nak dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (datang daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia).

Tip yang nak dikongsikan ini adalah cara untuk mengetahui muka surat setiap juzuk dalam Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat mengetahui muka surat setiap juzuk Al-Quran.Jom sama-sama kita belajar.

Contoh pertama.
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa: 5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8 Letakkan no 2 selepas jawapan. Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82 Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?  

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa: 10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18 Letakkan no 2 selepas jawapan. Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182.

Contoh 3 Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa: 23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44 Letakkan no 2 selepas jawapan. Jadi, juzuk 23 adalah pada halaman 442   Subhanallah, memang menakjubkan kan. Sama-sama kita kongsikan kepada sahabat yang lain, adik-adik kita, ahli keluarga kita supaya kita sama-sama mendapat manfaat.""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

nota kecik::kena berusaha lebih ni untuk pembacaan Al-Quran.

10 ulasan:

Kalamhati berkata...

nice sharing..tq palie..=)

Fz27 berkata...

@Kalamhati
welcomey

liya alia berkata...

wahhh !!!!! amazinglah.. lepas ni senang la nak cari..

Fz27 berkata...

subhanaAllah

rauel_gonzales90 berkata...

info yang sgt bagus. terima kasih ya..

orang sg petani ka..la..dekat je la kita..heh..buat jejak kasih lak kan kat cni..heehe

thanx lawat che mat.com.
jom follow..hehe

.zara. berkata...

Allah Maha Kaya... besar sungguh ilmuNYa.


thanks for sharing. great info! :)

Wanie berkata...

faham! tolak 1 kali dua tambah dua kat belakang..:)
nice sharing, baru tau ^^

Fz27 berkata...

@rauel_gonzales90
yup org SP kedah darul peace

Fz27 berkata...

@.zara.
sama-sama

Fz27 berkata...

@Wanie
(^^,)v