Isnin, 28 November 2011

.:Generasiku:.

Di saat mentari masih belum menampak wajahnya,
Di saat ayam masih tidur-tidur ayam,
Di saat pak guard dok layang game pin ball untuk mengisi kotak kebosanan tahap gaban. ANA ingin berkongsi dengan pembaca penyibuk semua (ada ke?).

Sedang ANA dok pikir apa la nak dicoretkan kali ni dah bersawang dah blog ni bertepatan sangat dengan nama dia dalam bahasa melayu laman sesawang.ANA pon melakukan perjalanan maya menjelajah ke seluruh dunia melihat keindahan dunia ciptaan manusia yang mula di dilahir kan lewat 1980 dan mula di teroka sekitar 1960 (TQ pak su wiki).

Banyak memang banyak benda yang sebelum ni  kita tak kan tahu jika tak tahu, yelakan mana mungkin benda yang kita tahu tu, tak tahu mesti la kita tahu kalau kita tak tahu maksudnya benda tu kita tak tahu la kan.
(ok agak serabut)

Dalam dok pikir nak coret apa kat kat sini ANA pon membawa tetikus (sebut mouse lagi selesakan?) ke google search dan mengetuk papan luncur kekunci dan taip O@G dan keluarlah lagu generasiku fuhh lama gila r tak dengar lagu ni. sekali bila dah masuk dalam bilik you tube ni ada la tengok-tengok komen kat bawah vid, pastu ada jumpa satu komen pasal O@G tiru lagu orang OMD(oh mak datuk) apasal ni.

Kita tak leh cepat mengelabah, sebab jika kita terdengar sesuatu berita itu maka hendaklah kita siasat kebenaranya, supaya tidak terjadi sesuatu perkara yang akan menyusahkan orang lain. (ini ada dalil tapi ANA tak ingat surah mana). Bila ANA memulakan operasi menyelamat mencari pastu jumpa la apa yang dikata memang ada orang ambik lagu O@G dan nyanyikan semula, sebenarnya kumpulan tu yang ambil daripada O@G sebabnya kumpulan budak lagi ada kat disney channel asia nama dia waktu rehat.

ANA sempat la layang 12 bukan 12 episode tapi 1,2 episod ok la dari segi apa yang ANA dapat tafsirkan konsep dia muzikal macam high school musical ok la fun jugak tak dak la bosan sangat.(oh sebenarnya apa yang ANA nak kongsi ni.)

Kat sini ANA nak kongsikan dua genarasi menyanyikan satu lagu pergh!!! memang kena la dengan tajuk lagu dia GENERASIKU dari zaman yang berbeza bukan macam zaman batu ngan  melinium tu zaman 2000 ngan 2011 itu maksud ANA. Ok lah korang layang la ni ye...

ini daripada O@G 

dan ini pula versi waktu rehat

Kat sini ANA ingin mengingatkan kepada diri sendiri dan korang semua, Khalifah Umar Al-Khatab pernah berkata "jika kamu mahu melihat masa depan negara,dunia kamu maka lihat lah pada generasi muda pada zaman kamu" so kawan-kawan apa yang sering kita lihat di dada akhbar begitukah masa depan negara kita pada masa akan datang, ANA tinggalkan persoaalan ini untuk kita sama-sama fikir.

nota kecik::ngah layang yuna inspired :)


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""


Sabtu, 26 November 2011

.:Dua maut, tiga parah kereta terbakar di Pedas-Linggi:.

2011/11/26

SEREMBAN: Dua lelaki maut manakala tiga lagi parah
apabila kereta yang dinaiki mereka terbabas sebelum terjunam dan terbalik dalam parit di Kilometer 247 Lebuhraya Utara-Selatan menghala ke utara berhampiran Plaza Tol Pedas-Linggi dekat sini, awal pagi tadi. Jurucakap polis berkata dalam nahas kira-kira 4.45 pagi itu, Toh Peng Kee, 54, yang memandu Nissan Sentra, tercampak keluar setelah keretanya terbabas.Mangsa yang cedera parah di badan dan kepala, meninggal dunia di tempat kejadian.
Seorang lagi mangsa yang maut ialah penumpang iaitu D. Devanesen, yang juga penolong Ketua Penyunting akhbar The Star. Devanesen, 57, yang cedera parah di badan dan kepala, meninggal dunia pada
6.15 pagi semasa dirawat di wad kecemasan Hospital Tuanku Jaafar di sini.
Tiga penumpang lain iaitu dua anak kembar Devanesen, Devakumaran dan Devadevan, 13, serta seorang wanita warga Perancis, Neagu Srancine, 81, cedera parah dan dirawat di hospital sama.

Mayat mangsa yang maut dibawa ke hospital berkenaan untuk bedah siasat.
Kemalangan berlaku ketika semua mangsa dikatakan dalam perjalanan dari
Singapura menghala ke Kajang. Timbalan Ketua Polis Daerah Superintendan Yusof Awang ketika dihubungi
mengesahkan kejadian itu dan berkata punca kemalangan masih disiasat. -- BERNAMA


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 24 November 2011

Jumaat, 4 November 2011

.:Pemain Bola Maut Ketika Bermain:.



“Kalau sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang yang kafir seraya memukul muka dan belakang mereka serta berkata: “Rasakanlah olehmu siksa neraka yang membakar.” (niscaya kamu akan merasa sangat ngeri) (QS. Al-Anfal {8} : 50).

“Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakaratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya (sambil berkata): “Keluarkanlah nyawamu !”

Pada hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, kerana kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan kerena kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya”. (Qs. Al-An’am 93).

Cara Malaikat Izrail mencabut nyawa tergantung dari amal perbuatan orang yang berkenaan, bila orang yang akan meninggal dunia itu derhaka kepada Allah, maka Malaikat Izrail mencabut nyawanya secara kasar.Sebaliknya, bila terhadap orang yang soleh, cara mencabutnya dengan lemah lembut dan dengan hati-hati.Namun demikian rasa terpisahnya nyawa dengan raga tetap teramat menyakitkan.

“Sakitnya sakaratul maut itu, kira-kira tiga ratus kali sakitnya dipukul pedang”. (H.R. Ibnu Abu Dunya).

Di dalam kisah Nabi Idris a.s, beliau adalah seorang ahli ibadah, kuat mengerjakan solat sampai puluhan raka’at dalam sehari semalam dan selalu berzikir di dalam kesibukannya sehari-hari. Catatan amal Nabi Idris a.s yang sedemikian banyak, setiap malam naik ke langit. Hal itulah yang sangat menarik perhatian Malaikat Maut, Izrail.Maka bermohonlah ia kepada Allah SWT agar di perkenankan mengunjungi Nabi Idris a.s. di dunia. Allah Swt, mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka turunlah ia ke dunia dengan menjelma sebagai seorang lelaki tampan,dan bertamu kerumah Nabi Idris.

“Assalamu’alaikum, yaa Nabi Allah”. Salam Malaikat Izrail,

“Wa’alaikum salam wa rahmatulloh”. Jawab Nabi Idris a.s.

Beliau sama sekali tidak mengetahui, bahwa lelaki yang bertamu ke rumahnya itu adalah Malaikat Izrail.

Seperti tamu yang lain, Nabi Idris a.s. melayani Malaikat Izrail, dan ketika tiba saat berbuka puasa, Nabi Idris a.s. mengajaknya makan bersama, namun di tolak oleh Malaikat Izrail.

Selesai berbuka puasa, seperti biasanya, Nabi Idris a.s mengkhususkan waktunya “menghadap”. Allah sampai keesokan harinya. Semua itu tidak lepas dari perhatian Malaikat Izrail. Juga ketika Nabi Idris terus-menerus berzikir dalam melakukan kesibukan sehari-harinya, dan hanya berbicara yang baik-baik saja.

Pada suatu hari yang cerah, Nabi Idris a.s mengajak jalan-jalan “tamunya” itu ke sebuah perkebunan di mana pohon-pohonnya sedang berbuah, ranum dan menggiurkan. “Izinkanlah saya memetik buah-buahan ini untuk kita”. Pinta Malaikat Izrail (menguji Nabi Idris a.s).

“Subhanallah, (Maha Suci Allah)” kata Nabi Idris a.s.

“Kenapa ?” Malaikat Izrail pura-pura terkejut.

“Buah-buahan ini bukan milik kita”. Ungkap Nabi Idris a.s.

Kemudian Beliau berkata: “Semalam anda menolak makanan yang halal, kini anda menginginkan makanan yang haram”.

Malaikat Izrail tidak menjawab. Nabi Idris a.s perhatikan wajah tamunya yang tidak merasa bersalah. Diam-diam beliau tertanya-tanya tentang tamu yang belum dikenalnya itu. Siapakah gerangan ? fikir Nabi Idris a.s.

“Siapakah engkau sebenarnya ?” tanya Nabi Idris a.s.

“Aku Malaikat Izrail”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris a.s terkejut, hampir tak percaya, seketika tubuhnya bergetar tak berdaya.

“Apakah kedatanganmu untuk mencabut nyawaku ?” selidik Nabi Idris a.s serius.

“Tidak” Senyum Malaikat Izrail penuh hormat.

“Atas izin Allah, aku sekadar berziarah kepadamu”. Jawab Malaikat Izrail.

Nabi Idris masih terpinga-pinga, beberapa lama kemudian beliau hanya terdiam.

“Aku ada hajat kepadamu”. Tutur Nabi Idris a.s

“Apa itu ? katakanlah !”. Jawab Malaikat Izrail.

“Kumohon engkau bersedia mencabut nyawaku sekarang. Lalu mintalah kepada Allah SWT untuk menghidupkanku kembali, agar bertambah rasa takutku kepada-Nya dan meningkatkan amal ibadahku”. Pinta Nabi Idris a.s.

“Tanpa seizin Allah, aku tak dapat melakukannya”, tolak Malaikat Izrail.

Pada saat itu pula Allah SWT memerintahkan Malaikat Izrail agar mengkabulkan permintaan Nabi Idris a.s.

Dengan izin Allah Malaikat Izrail segera mencabut nyawa Nabi Idris a.s. sesudah itu beliau wafat.

Malaikat Izrail menangis, memohonlah ia kepada Allah SWT agar menghidupkan Nabi Idris a.s. kembali. Allah mengabulkan permohonannya.

Setelah dikabulkan Allah Nabi Idris a.s. hidup kembali. “Bagaimanakah rasa mati itu, sahabatku ?” Tanya Malaikat Izrail. “Seribu kali lebih sakit dari binatang yang dicabut kulit hidup-hidup”. Jawab Nabi Idris a.s.

“Itu caraku yang paling lemah lembut,kulakukan terhadapmu”, kata Malaikat Izrail.

Masya Allah, lemah-lembutnya Malaikat Maut (Izrail) itu terhadap Nabi Idris a.s.

Bagaimana pula sakaratul maut kita? adakah kita di kalangan orang soleh atau sebaliknya?

“Sebarkanlah walau hanya satu ayat”

nota kecik:: orang yang paling bijak adalah orang yang mengingati mati


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""

Khamis, 3 November 2011

.:Islam Dihina Part II:.

Setakat entry ini di tulis google tidak lagi mentranslet kan apa yang tidak sepatutnya.. Alhamdulilah kerana usaha kita berjaya diharapkan selepas ini tiada lagi kejadian seperti ini berulang lagi.

Bagi sesiapa yang baru menjengah ke blog ANA ni mesti enta tertanya-tanya terpinga-pinga wei budak ni dok sembang pasai apa ni hah! kes MU kena belasah ke? bagi keterangan lanjut sila klik kat sini islam di hina

nota kecik:: tak sabar nak g beraya kat Kelantang, next entry ops i fall in love... :)


""Cintai Allah Cintai Rasulullah""


Selasa, 1 November 2011

.:Islam Di Hina:.


cara:
1) buka Google Translate
2) pilih untuk terjemahan 'English' to 'Malay'
3) masukan perkataan 'myQuran' lihat terjemahannya apa?
4) cuba pilih perkataan lain.. contoh.. mySelipar / myBaju / myCar atau sebagainya...
ia tak dapat diterjemahkan dari 'English' to 'Malay' 
Jika di CapsLock (Huruf Besar) Perkataan "MYQURAN" Akan Keluar Juga Perkataan "syaithan"..
Mohon Semua Offensive Juga Ya.. Terima Kasih..


Adakah ia suatu kebetulan atau kesilapan?

"kat translation tu ada tanda rate the translation..cukup 1000 org report offensive nanti dia buang"

TOLONG RATE OFFENSIVE PERKATAAN INI!

cara:
1) pergi ke tanda ✔ di hujung terjemahan, klik
2) menu akan terpapar. klik OFFENSIVE

semoga usaha yg tak seberapa ini membantu menyelamatkan Islam dari terus dihina. amiin...
tolong sebarkan. sekian, syukran
-------
Semakin hari umat Islam di hina namun sejauh mana kita cintakan Islam adakah sekadar pergi HIMPUN atau sekadar memakai baju I Luv Islam. Sedarlah wahai umat Islam kita sebenarnya telah hanyut dengan corak permainan mereka yang sememangnya benci dengan Islam. Mereka tidak akan berasa puas selagi mana kita tidak akan mengikut kehenda mereka.

Mereka tidak akan membiarkan kita ikut cara hidup mereka kerana sebenarnya cara hidup mereka jauh lebih baik dari cara hidup kita. Mereka mahu kita semua ikut cara permainan yang telah mereka atur kan untuk menjahanamkan umat Islam.

"AllahuAkbar!!!!!

""Cintai Allah Cintai Rasulullah""
nota kecik:: ANA tak beli KFC dan McD serta seangkatan dengan nya..... :)