Ahad, 22 Mac 2015

.:Senyum Makcik:.

Hari ni macam biasa aku dengan Zack nak p makan tempat biasa Tomborin, tapi aku suka sebut tomburino.. macam nama novel Ramlee Awang Murshid.

Malam ni aku dah plan nak makan apa iaitu Nasi Putih Telur Bistik, dah lama aku mengidam benda alah ni. Lama kot wei sebab sebelum ni dok ikat perut ja so malam ni aku nak menyempurnakan hajat aku yang dah lama aku mengidam.

Bila Zack bagi ja signal nak masuk simpang, Zack ni bagus betul nak masuk simpang dia bagi signal sampai bila nak masuk simpang umah pon dia bagi signal. Ko ada kawan macm ni? kalau ada bagus contohilah dia bagi signal masa masuk simpang sebab zaman sekarang ni banyak yang sepisis masuk simpang tapi tak bagi signal atau dalam bahasa ibunda dia isyarat nak masuk simpang, sakit hati wei. Hangpa pernah rasa dak bila kita dok tunggu nak masuk main road pastu mamat ni masuk simpang tak bagi signal pergh!! menyirap wei...
dah la aku kita tengah letih dapat plak situasi macam ni kan.

Ok ok balik cerita aku nak makan Nasi Putih Telur Bistik, lepas ja Zack bagi signal nak masuk simpang tu aku dah mula dapat rasa alam gelapan dari arah kedai yang biasa aku makan dengan Zack. Elok sampai ja tempat yang selalu Zack parking moto. Betul telahan aku.. patut la aku rasa gegalapan tutup pulak kedai ni.
Jadi aku ambik keputusan untuk makan kat tempat yang luar kebiasan maksud aku kedai lain.

 Kena pulak malam ni Arsenal Vs Newcastle ok la tu kan dapat gak hiburan masa makan, asyik tengok drama melayu anak orang kawan dengan perempuan yang ditindas pastu kawen... dah malas aku nak cerita drama melayu ni. Elok ja duduk awek datang bawak pen dengan kertas, apa hangpa ingat aku ni awek tak pandang ka? ceh tolong sikit..

Awek tu ambik order, disebabkan malam ni aku makan kat kedai luar biasa aku cancle aku punya niat nak makan teluq bistik tadi. aku tak usha langsung awek tu.. aku ingat pesan ustaz tundukkan padangan mu wahai anak muda... control sikit gelojoh tu.. bukan macho ja kena kontrol tau. Dipendenkan cerita habis makan time nak bayar, tapi game Arsenal tak habis lagi...

Aku pegi kuanter nak bayar apa yang dimakan tadi. sambil member aku nak hulurkan duit makcik kuanter ni pun ambik duit dibalas dengan baki berapa sen ntah aku tak ingat, sebab mata aku masih nak tengok game Arsenal nampak macam terdesak kena serang. Kalau kalah ni boleh aku mesej zubir wei kalah wei.... haha..

Lepas ja selesai pembayaran member aku ngan selamba cakap orang nak bagi duit pun tak semyum. senyum la mak cik kan sedekah tu...

Entah apa benda aku merepek kali hangpa nak baca silakan nak kritik silakan.. aku buat ni hanyalah sebagai catatan aku dok kat negeri orang.

""♥ Allah ♥ Rasulullah""

Rabu, 11 Mac 2015

.:Memilih Raket Part III:.

• Balance point: Soalan:
S1: Anda gemar membuat pukulan smash tetapi pukulan anda kurang bertenaga?
S2: Anda suka bermain secara bertahan dan tidak selalu membuat pukulan smash atau anda gemar bermain secara pantas (bahagian hadapan gelanggang) dan raket sedia ada tidak membolehkan anda bermain seperti itu?

Keputusan:  
Jika anda menjawap YA untuk S1,
Anda patut mendapatkan raket yang head-heavy. Raket seperti ini akan membantu anda menyalurkan lebih tenaga kepada setiap pukulan. Kebiasaannya raket head-heavy mempunyai balance point sekitar 291cm atau lebih. Anda boleh tentukan raket apa yang perlu dipilih dengan menjadikan raket sedia ada sebagai penanda aras balance point yang sesuai.

Jika anda menjawap YA untuk S2,
Anda patut mendapatkan raket yang head-light atau balanced. Raket sebegini akan menambahkan kelajuan hayunan pukulan anda. Walaubagaimanapun, anda akan kehilangan sedikit tenaga dalam pukulan yang dibuat. Kebiasaannya raket balanced mempunyai balance point sekitar 285-290cm dan 284cm ke bawah untuk raket head-light. Anda boleh tentukan raket apa yang perlu dipilih dengan menjadikan raket sedia ada sebagai penanda aras balance point yang sesuai.

• Saiz grip: G4 atau G5 (Yonex terminology) – anda boleh menambahkan ketebalan grip dengan menggunakan replacement grip yang lebih tebal.

• Stiffness: Jika anda merasakan raket anda sekarang bergetar setiap kali anda membuat pukulan dan anda rasakan pukulan-pukulan anda kurang bertenaga walaupun tepat mengenai sweet spot, mungkin raket tersebut terlalu stiff untuk anda. Ini bermakna anda tidak mempunyai cukup tenaga atau kepantasan hayunan untuk melenturkan shaft raket anda. Jadi anda perlu mencari raket yang kurang stiff. Kebiasaannya raket medium stiff atau flexible adalah percaturan terbaik. Satu nasihat sebelum anda menukar raket, cuba kurangkan ketegangan tali raket anda dan lihat sama ada ia membantu. Ketegangan tali yang kurang akan meningkatkan daya lantunan bulu tangkis dan dapat menyerap stiffness raket. Sekiranya anda mempunyai tangan yang kuat tetapi pukulan anda tidak bertenaga walaupun telah memukul tepat mengenai sweet spot, kemungkinan raket anda sekarang tidak cukup stiff untuk anda. Dapatkan raket yang lebih stiff daripada raket yang anda gunakan sekarang.

• Ketegangan tali Jika anda rasakan raket anda tidak memberikan cukup tenaga kepada pukulan-pukulan anda, cuba rendahkan ketegangan tali untuk menambahkan daya lantunan pada raket anda. Cara ini kebiasaannya berkesan. Walubagaimanapun, tali yang kurang tegang akan menyukarkan kawalan dan ketepatan pukulan kerana lantunan yang lebih. Ketegangan tali sekitar 21-22lbs adalah ketegangan yang paling rendah untuk kebanyakan raket masa kini. Jika ada rasakan pukulan anda cukup bertenaga dan mahukan lebih kawalan dan ketepatan dalam setiap pukulan, anda perlu meningkatkan ketegangan tali raket anda. Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan untuk tidak melepasi ketegangan maksimum yang dinyatakan dalam spesifikasi raket anda kerana raket anda mungkin akan patah atau retak. Dapatkan nasihat daripada stringer anda.



""♥ Allah ♥ Rasulullah""

.:Memilih Raket Part II:.

.
Menukar Raket Sedia Ada Dengan Raket Yang Baru
Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan raket yang ada dan mahu mencari raket yang baru, anda boleh mengikut panduan berikut:

• Material: Seperti biasa, hanya pilih raket carbon/graphite.

• Bentuk frame: Isometric, jika anda telah mempunyai skil untuk memukul bulu tangkis tepat ke sweet spot secara konsisten, maka anda boleh juga mempertimbangkan raket berbentuk oval-head.

• Berat: Soalan: Adakah anda merasakan raket anda sekarang terlalu berat atau terlalu ringan? Raket yang berat bermakna adalah sukar untuk anda menggerakkan raket tersebut dari satu posisi ke posisi yang lain. Raket yang ringan pula bermakna anda dapat memnggerakkan raket terlalu mudah dan anda memerlukan raket yang lebih berat untuk menambahkan tenaga dalam pukulan-pukulan anda. Keputusan: Jika raket anda terlalu berat, dapatkan raket yang lebih ringan. Mulakan dengan raket yang lebih ringan sebanyak 2 atau 3 gram berbanding raket anda sekarang. Jika raket anda terlalu ringan, dapatkan raket yang lebih berat. Mulakan dengan raket yang lebih ringan sebanyak 2 atau 3 gram berbanding raket anda sekarang.
Berat 84-85g merupakan berat yang sesuai untuk kebanyakan pemain.



""♥ Allah ♥ Rasulullah""

.:Memilih Raket Part I:.

BAGAIMANA UNTUK MEMILIH RAKET BADMINTON.

Ini hanyalah panduan asas bagaimana untuk memilih raket badminton yang sesuai dengan anda. Walaubagaimanapun ini tidak bermakna panduan ini adalah 100% tepat untuk semua tetapi bersesuaian dengan kebanyakan pemain secara keseluruhannya. Panduan ini juga bukan bertujuan untuk menidakkan pengetahuan dan pengalaman anda sebelum ini dalam pemilihan raket yang paling sesuai. Andainya panduan ini bercanggah dengan pengetahuan dan pengalaman yang telah anda miliki, adalah lebih baik untuk mengikut ilmu yang anda ada kerana anda lebih memahami kesesuaian raket dengan diri anda sendiri.

Pemilihan Raket Untuk Kali Pertama
Jika anda masih baru dalam sukan badminton dan berhajat untuk mendapatkan raket untuk kali pertama, cara yang paling selamat adalah untuk memilih raket yang balanced. Berikut adalah ciri-ciri raket yang perlu diberi keutamaan:

• Material: Hanya raket carbon/graphite
• Bentuk frame: Isometric
• Berat: Medium (84g-86g)
• Balance point: Balanced (285-290mm)
• Saiz grip: G4/G5 (Yonex terminology)
• Stiffness: Medium stiff
• Ketegangan tali: 25 lbs dan ke atas

Apabila anda sudah menyenarai pendek raket-raket yang mempunyai ciri-ciri seperti di atas, anda seterusnya boleh mula untuk mempertimbangkan jenama-jenama yang ada di pasaran, rekabentuk, kombinasi warna dan juga yang paling penting adalah harga. Biasanya setiap jenama mempunyai teknologi tersendiri untuk membolehkan raket keluaran mereka mudah dipasarkan. Anda boleh mengambilkira faktor ini juga tetapi kebiasaannya semakin banyak teknologi pada raket semakin tinggi harganya.

Satu lagi nasihat untuk anda adalah cuba pasang tali pada ketegangan sekitar 23-24 lbs untuk pertama kali. Ini adalah ketegangan medium yang biasanya digunakan oleh pemain-pemain badminton sosial. Setelah mula biasa bermain, anda boleh meningkat/menurunkan ketegangan tali ini mengikut skil, kekuatan dan corak permainan anda. Semakin lama anda bermain, anda akan menyedari adakah raket tersebut sesuai dengan keperluan anda atau tidak. Walaubagaimanapun, tiada cara yang tepat untuk menentukan raket pertama anda ini adalah paling sesuai untuk anda.


""♥ Allah ♥ Rasulullah""